Салат «Біла береза»
(покроковий рецепт з фото)
Свою назву салат отримав завдяки незвичайному оформленню. Виглядає дуже ефектно, красиво, а готується просто. Хороший варіант для свят. В составе - курочка, огірочки і майонез. Соковитий!
Якщо ви робите салат заздалегідь, то, закінчивши на сирному шарі, обов'язково оберніть його харчовою плівкою і приберіть в холодильник. Обертати плівкою обов'язково, в іншому випадку сир просто підсохне, ніж зіпсує підсумковий смак всього блюда. Прикраса салату (саму березу) раджу робити безпосередньо в день подачі страви до столу. Сподіваюся, що мій рецепт, як приготувати салат "біла береза ", вам сподобається!
- Петрушка - За смаком (для оформлення)
- Гриби - 300 грам (печериці; чим більшого розміру, тим краще)
- Майонез - За смаком
- Зелена цибуля - - За смаком (знадобиться і в салат, і для прикраси)
- Мариновані огірки - 2 штуки (можна використовувати свіжі)
- Оливки - 22-24 штук (двох кольорів)
- Яйця - 5 штук (відварені в круту)
- Сир - 200 грам
- Куряча грудка - 300 грам (відварена)
Гриби вибираємо побільше, так як при обсмажуванні вони зменшаться, та й в салаті такі "відчуваються", на мій погляд, краще. Наріжте їх ось такими пластинами.
Розігрійте пательню з олією. Чи не вкидає в неї відразу всі гриби, інакше вони пустять сік і будуть варитися. Тому я викладаю їх таким чином, як на фото (в один шар) і обсмажую до золотистого. Потім викладаю з сковороди і замість них відправляю обсмажувати іншу "партію" . В процесі обсмажування гриби трохи підсолювати. Важливо: не пересушити гриби, вони повинні залишатися соковитими.
Ось такими повинні стати грибочки після обсмажування. Окремо я відклала 12 штучок (пластинок) найкрасивіших. Гарячі гриби в салат можна, тому залишаємо їх поки, щоб охололи.
Відварену курячу грудку я нарізаю кубиками і відразу викладаю першим шаром на тарілочку, в якій буду подавати салат.
Змащую майонезом. У нього спочатку можна додати пару ложечок гірчиці, але це вже на ваш розсуд. Трохи перчу.
Тепер викладаємо обсмажені печериці. Не забуваємо підсолювати шари салату.
Нарізаємо оливки продовгуватими шматочками (приблизно на 6 частин кожну). Слідом - огірки, їх нарізаємо кубиками. Раджу не дрібнити.
Оливки з огірками перемішайте і викладіть наступним шаром на тарілку. Також можна додавати каперси або оливки, начинені каперсами або лимоном.
Тепер викладаємо подрібнений зелений лук.
Яйця натираємо на дрібній (це важливо! ) тертці і викладаємо наступним шаром. Зверху поливаємо майонезом.
Далі теж на дрібній (це теж важливо! ) тёрте подрібнюємо сир. Присипаємо їм салат.
Для прикраси використовуємо майонез (його краще видавлювати з кондитерського або самого звичайного пакета), 12 відкладених раніше грибних пластинок, зелень (пучок петрушки), Зелена цибуля, а також трохи чорних оливок. Зелену цибулю нарізаємо дрібно (від основи до верхівки). Оливки розрізаємо спочатку на дві половинки, кожну з яких потім - тонкими смужками (з однієї половинки виходить приблизно чотири смужки).
Майонезом малюємо стовбур і гілки берези. На "ствол" викладаємо смужки оливок.
Для того, щоб цибульна "крона" берези трималася добре, можна спочатку поставити майонезні крапочки, а вже потім викладати подрібнену цибулю.
Під березою можемо також поставити майонезні точки, а можемо намалювати майонезом зигзаги. Це також потрібно для того, щоб зелень добре трималася. У петрушки відокремте листочки. Акуратно викладаємо пластинки грибів і петрушку під дерево. Гриби я вкладаю між листочків петрушки. От і все, смачного!