Паски без родзинок
(покроковий рецепт з фото)
Кількість порцій: 10
Час приготування: 5 г. 20 хв.
Світлий Великдень - це велике свято для всіх християн. Обов'язковим атрибутом її святкування є паски, фарбовані яйця. Тут я розповім вам, як приготувати паски без родзинок.
Опис приготування:
Традиційні паски печуть з додаванням родзинок, кураги та інших сухофруктів, а також різноманітних спецій. Однак не всім до смаку родзинки. Мій варіант якраз для таких людей. Паска можна готувати з глазур'ю, яку прикрашають кольоровою присипкою. А також їх готують і без глазурі: роблять з тіста гарні прикраси і викладають їх на верхівку. Варіантів приготування дуже багато, кожна господиня може запропонувати свій.
- Сухі дріжджі - 16 грам
- Борошно - 1644 грам(12 г для опари, 544 г для опари, 1088 г для тесту)
- Цукор - 156 грам(16 г для опари, 140 г для тесту)
- Вода - 45 мілілітрів
- Молоко - 455 мілілітрів
- Яйця - 4 штуки(3 штуки для тесту, 1 штука для прикраси)
- Жовтки - 8 штук
- Сіль - 1 щіпка
- Ваніль - За смаком
- Апельсинова цедра - 1 штука
- Лимонна цедра - 1 штука
- Ром - 30 мілілітрів
- Вершкове масло - 113 грам
- Рослинна олія - 100 мілілітрів
1. Для опари: в миску кладу сухі дріжджі і заливаю їх теплою водою, додаю цукор і борошно, перемішую і залишаю на 10-20 хвилин для утворення піни.
2. До щойно утвореної пінистої маси додаю борошно і вливаю тепле молоко, перемішую.
3. Накриваю миску плівкою і залишаю на півгодини, щоб маса збільшилася в обсязі.
4. Тим часом готував тісто: в чашу міксера вбиваю курячі яйця (3 штуки), додаю жовтки і кладу цукор.
5. Збиваю масу на максимальній швидкості, щоб вона стала пишною.
6. Викладаю в чашу піднялася опару і перемішую акуратно віночком.
7. Одягаю насадку для замісу тіста, в чашу міксера додаю сіль, ваніль, цедру одного апельсина і одного лимона, вливаю ром, розтоплене вершкове масло і рослинна олія без запаху.
8. Порційно всипав заздалегідь просіяне борошно, але не всю. Як тільки тісто перестане липнути до рук, Не додає більше борошно.
9. Викладаю тісто в миску і додаю борошно, що залишилося, жартує навколо 15 хвилин, щоб тісто стало пружним.
10. Перекладаю тісто назад в миску і накриваю рушником, залишаю на 1-2 годину.
11. Форми для випічки змащую рослинною або вершковим маслом, всередину вставляю комір з паперу для випічки. Поділяю тісто на 3 великі частини і трохи залишаю для прикраси. Розміщую 3 шматочка всередину форми, накриваю рушником і залишаю на 30 хвилин.
12. З решти шматочків формую прикраси, які прикріплюю за допомогою яєчної суміші (1 яйце змішую зі столовою ложкою води). Викладаю прикраси і фіксую їх зубочистками.
13. Відправляю паски на 10 хвилин в духовку при 175 градусах, а потім зменшуємо температуру до 160 і готую 50 хвилин. Дістаю паски і акуратно знімаю зубочистки, залишаю для охолодження, а потім дістаю з форми.