Мультизерновий хліб
(покроковий рецепт з фото)
Мультизернові хліб відрізняється від інших видів хліба зниженим вмістом глютену і клейковини, за рахунок того, що в застосовуваних видах борошна їх або зовсім немає, або містяться в мінімальному розмірі.
Процес випічки хліба простої, але тривалий, дотримуйтесь покроковим рекомендаціям і у вас все вийде.
- Вода - 250 мілілітрів (кімнатної температури)
- Житня стартер - 70 грам
- Дріжджі свіжі - 5 грам (пресовані)
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цукор - 1 Чайна ложка
- Борошно житнє цільнозернових - 20 грам
- Сивка - 15 грам
- Борошно пшеничне цільнозернових - 100 грам
- Борошно пшеничне - 220 грам (вищий сорт)
- Заголовок Бондюель - 30 грам
- Борошно ячмінне - 30 грам
- Насіння льону - 10 грам
- Насіння соняшнику - 10 грам
- Житні висівки - 20 грам (для формування хліба)
Підготуйте інгредієнти.
У воду кімнатної температури додайте закваску, пресовані дріжджі, сіль, цукор, насіння льону, соняшнику, житнє крупку. Розмішайте до розчинення дріжджів, сіль і пісочний.
Всипте всю муку.
Замістити тісто, з періодичністю в 45 хвилин зробіть дві обминання методом "розтягнути і скласти", після чого приберіть тісто в холодильник на 12-15 годин.
Вибродівшєє тісто викладіть на робочу поверхню столу, присипану сумішшю муки і висівок, подкатайте в кулю і дайте попередню расстойку 30 хвилин, щоб тісто стало тепле і дріжджі "прокинулися" .
Розтягніть тісто в пласт, подверніте краю до центру і ребром долоні зробіть пробивання!
Поверніть заготівлю у вигляді рулету, добре защіпніте шов, podkatayte.
Покладіть на расстойку швом вгору, з боків підкладіть валики з серветок, щоб вони утримували тісто, як в формочке. Дайте расстойку 1 час .
Через годину перекладіть заготовку на лист для випічки, гострим ножем зробіть надрізи.
Випікайте перші 10 хвилин з парою при максимальній температурі, далі понизьте температуру до 180-200 градусів, випустіть зайвий жар і випікайте ще 50 хвилин.
Випікайте перші 10 хвилин з парою при максимальній температурі, далі понизьте температуру до 180-200 градусів, випустіть зайвий жар і випікайте ще 50 хвилин.
Випечений хліб покладіть на решітку і дайте йому повністю охолонути до кімнатної температури. Різати хліб в цей час не можна, так як процес випічки ще не закінчений.
Після того, як хліб повністю охолонув, його можна різати. Хліб вийшов ароматним, смачним і дуже корисним. Смачного!