Кутя гречана
(покроковий рецепт з фото)
Кутю готують з різних круп, а ось з гречки - рідко. А даремно! Гречана кутя незвичайна, оригінальна і по особливому смачна. Таке блюдо ще називають коливо.
Кутя - обов'язково атрибут різдвяної трапези. Її зазвичай готують із пшениці або крупи - гречки, рису, булгур, додаючи сухофрукти, мак, мідь, горіхи. Блюдо виходить ситним, солодким, дуже подобається як дітям, так і дорослим. Люди вірять, що солодка кутя стане запорукою "солодкого", доброго і багатого наступного року. Тому куті зазвичай довіряють центральне місце столу і святкова трапеза починається з молитви і цього блюда.
Приступаємо до приготування куті на основі гречки.
1. Спочатку зваріть з гречаної крупи розсипчасту кашу. Гречку краще попередньо замочити на кілька годин у воді. Так каша звариться швидше і буде м'якше і смачніше. Каструлю з кашею загорніть в теплий рушник, щоб вона розпарився
2. Чорнослив добре промийте, просушіть і поріжте ножем на шматочки.
3. Мигдаль (можна взяти і інші горіхи) злегка обсмажте на сухій сковороді.
4. Мед розчиніть в половині літра води і доведіть до кипіння. Дайте хвилину покипіти, зніміть піну і відставте. Додайте гвоздику і кардамон і дайте настоятися до охолодження.
5. Гречану кашу змішайте з горіхами і чорносливом. При подачі полийте медовим соусом.
Смачного!
- Чорнослив - 300 грам
- Мигдаль - 100 грам
- Мед - 150 грам
- Мак - 50 грам
- Кардамон - 10 грам
- Кнопка Gvozdik - 2 штуки
- Гречка - 1 Склянка
Приступаємо до приготування куті на основі гречки.
1. Спочатку зваріть з гречаної крупи розсипчасту кашу. Гречку краще попередньо замочити на кілька годин у воді. Так каша звариться швидше і буде м'якше і смачніше. Каструлю з кашею загорніть в теплий рушник, щоб вона розпарився
2. Чорнослив добре промийте, просушіть і поріжте ножем на шматочки.
3. Мигдаль (можна взяти і інші горіхи) злегка обсмажте на сухій сковороді.
4. Мед розчиніть в половині літра води і доведіть до кипіння. Дайте хвилину покипіти, зніміть піну і відставте. Додайте гвоздику і кардамон і дайте настоятися до охолодження.
5. Гречану кашу змішайте з горіхами і чорносливом. При подачі полийте медовим соусом.
Смачного!