Кукурудзяний хліб на заквасці
(покроковий рецепт з фото)
Кукурудзяний хліб на житній заквасці з пшеничного і кукурудзяним борошном. Спробуйте, випічка і правда дуже смачна!
Дотримуйтесь всі стадії підготовки тесту, час вистоювання і випікання. Замість дріжджовий закваски можна використовувати закваску пшеничну.
- Житня закваска 100% -ної вологості - 10 грам
- Пшеничне борошно вищого гатунку - 375 грам(45 г - в закваску, 330 г - в тісто)
- Вода - 335 мілілітрів(45 г - в закваску, 290 г - в тісто)
- Дріжджі пресовані - 2 грами
- Заголовок для палітурки - 120 грам
- Сіль - 10 грам
Насамперед освіжите закваску, краще це робити ввечері. Відміряйте 10 г житнього закваски 100% -ної вологості і влийте 45 мл теплої води.
Всипте 45 г пшеничного борошна і перемішайте.
Накрийте закваску кришкою або затягніть харчовою плівкою, в такому вигляді вона залишиться при кімнатній температурі до ранку, тобто на 12 годин.
Через 12 годин підготуйте продукти для замісу тіста.
Влийте в миску 290-300 мл води, додайте крапельку пресованих або сухих дріжджів і 10 г солі.
Влийте всю закваску, приготовлену напередодні.
Просійте пшеничну і кукурудзяну муку в миску з тестом.
Замісити тісто, вимішувати потрібно на робочій поверхні стола хвилин 15-20.
Вимішати тісто помістіть в миску, накрийте плівкою. З інтервалом 30-45 хвилин тесту необхідно зробити обминання методом "стрейч енд фонд" .
Робимо обминку, як якщо б робили "євроконверт" - відтягніть одну сторону тесту і складіть всередину.
Потім відтягніть інший край тесту і складіть на перший.
Виконайте цей процес з іншим кінцем тесту.
А тепер переверніть тісто згином вниз.
Також, необхідно зробити ще одну обминку через 30-45 хвилин. Потім приберіть тісто в холодильник, затягнувши плівкою на 10 годин.
Також, необхідно зробити ще одну обминку через 30-45 хвилин. Потім приберіть тісто в холодильник, затягнувши плівкою на 10 годин.
Вийміть тісто з холодильника приблизно через 10 годин.
Викладіть тісто на робочий стіл, пріпиленний борошном.
Підтягніть кінці тесту всередину, формуючи кулю.
Переверніть тісто швом вниз і подкатайте в кулю.
Накрийте харчової плівкою і залиште в такому вигляді на попередню расстойку на 30 хвилин.
Через 30 хвилин розгорніть тісто, злегка розтягнувши його в сторони, утворюючи прямокутник.
Загорніть одну половинку тіста всередину.
Ребром долоні зробіть пробивання, щоб тісто не розгорнулося.
Натягніть зверху іншу половинку тіста.
Запечатайте щільно долонею край тесту.
Сформуйте буханку хлеба.
Подкатайте його, щоб згладити шов.
Підготуйте місце для вистоювання тіста, застелите його щільною тканиною, присипте борошном, можна додати трохи висівок.
Покладіть хлібну заготовку швом вгору.
Загорніть краї тіста наверх, з боків зробіть невеликі утримують валики з кухонних серветок. У такому вигляді хліб буде расстаіваться протягом 1 годину.
Хліб через годину необхідно перекласти на деко.
Перекладаємо швом вниз, використовуючи для цього тонку кухонну дошку.
Зробіть надрізи на хлібі, я роблю це звичайним лезом.
Надішліть хліб в попередньо розігріту до максимальної температури (у мене 250 градусів) духовку, окропивши стінки водою, вниз можна поставити деко з водою. Випікайте 10 хвилин при такій температурі, потім випустіть пар і продовжуйте випікання протягом 40-50 хвилин при температурі 180-200 градусів. Готовий хліб перекласти на решітку і дайте повністю охолонути.
Остиглий хліб можна нарізати і пробувати.
Хліб вийшов дрібнопористі, з легким приємним кукурудзяним смаком.