Рецепт Кукурудзяний хліб на заквасці фото

Кукурудзяний хліб на заквасці
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Тісто
На полуденок, На сніданок
Випічка, Хліб

Кукурудзяний хліб на житній заквасці з пшеничного і кукурудзяним борошном. Спробуйте, випічка і правда дуже смачна!

Дотримуйтесь всі стадії підготовки тесту, час вистоювання і випікання. Замість дріжджовий закваски можна використовувати закваску пшеничну.

  • Житня закваска 100% -ної вологості - 10 грам
  • Пшеничне борошно вищого гатунку - 375 грам(45 г - в закваску, 330 г - в тісто)
  • Вода - 335 мілілітрів(45 г - в закваску, 290 г - в тісто)
  • Дріжджі пресовані - 2 грами
  • Заголовок для палітурки - 120 грам
  • Сіль - 10 грам
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 1
Насамперед освіжите закваску, краще це робити ввечері. Відміряйте 10 г житнього закваски 100% -ної вологості і влийте 45 мл теплої води.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 2
Всипте 45 г пшеничного борошна і перемішайте.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 3
Накрийте закваску кришкою або затягніть харчовою плівкою, в такому вигляді вона залишиться при кімнатній температурі до ранку, тобто на 12 годин.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 4
Через 12 годин підготуйте продукти для замісу тіста.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 5
Влийте в миску 290-300 мл води, додайте крапельку пресованих або сухих дріжджів і 10 г солі.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 6
Влийте всю закваску, приготовлену напередодні.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 7
Просійте пшеничну і кукурудзяну муку в миску з тестом.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 8
Замісити тісто, вимішувати потрібно на робочій поверхні стола хвилин 15-20.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 9
Вимішати тісто помістіть в миску, накрийте плівкою. З інтервалом 30-45 хвилин тесту необхідно зробити обминання методом "стрейч енд фонд" .
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 10
Робимо обминку, як якщо б робили "євроконверт" - відтягніть одну сторону тесту і складіть всередину.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 11
Потім відтягніть інший край тесту і складіть на перший.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 12
Виконайте цей процес з іншим кінцем тесту.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 13
А тепер переверніть тісто згином вниз.
Також, необхідно зробити ще одну обминку через 30-45 хвилин. Потім приберіть тісто в холодильник, затягнувши плівкою на 10 годин.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 14
Вийміть тісто з холодильника приблизно через 10 годин.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 15
Викладіть тісто на робочий стіл, пріпиленний борошном.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 16
Підтягніть кінці тесту всередину, формуючи кулю.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 17
Переверніть тісто швом вниз і подкатайте в кулю.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 18
Накрийте харчової плівкою і залиште в такому вигляді на попередню расстойку на 30 хвилин.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 19
Через 30 хвилин розгорніть тісто, злегка розтягнувши його в сторони, утворюючи прямокутник.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 20
Загорніть одну половинку тіста всередину.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 21
Ребром долоні зробіть пробивання, щоб тісто не розгорнулося.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 22
Натягніть зверху іншу половинку тіста.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 23
Запечатайте щільно долонею край тесту.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 24
Сформуйте буханку хлеба.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 25
Подкатайте його, щоб згладити шов.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 26
Підготуйте місце для вистоювання тіста, застелите його щільною тканиною, присипте борошном, можна додати трохи висівок.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 27
Покладіть хлібну заготовку швом вгору.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 28
Загорніть краї тіста наверх, з боків зробіть невеликі утримують валики з кухонних серветок. У такому вигляді хліб буде расстаіваться протягом 1 годину.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 29
Хліб через годину необхідно перекласти на деко.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 30
Перекладаємо швом вниз, використовуючи для цього тонку кухонну дошку.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 31
Зробіть надрізи на хлібі, я роблю це звичайним лезом.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 32
Надішліть хліб в попередньо розігріту до максимальної температури (у мене 250 градусів) духовку, окропивши стінки водою, вниз можна поставити деко з водою. Випікайте 10 хвилин при такій температурі, потім випустіть пар і продовжуйте випікання протягом 40-50 хвилин при температурі 180-200 градусів. Готовий хліб перекласти на решітку і дайте повністю охолонути.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 33
Остиглий хліб можна нарізати і пробувати.
кукурудзяний хліб на заквасці - фото крок 34
Хліб вийшов дрібнопористі, з легким приємним кукурудзяним смаком.

Схожі рецепти