Імбирний хліб в домашніх умовах
(покроковий рецепт з фото)
Нещодавно я дізналася, як приготувати імбирний хліб в домашніх умовах -
Самий ароматний хліб, який мені коли-небудь доводилося піч. Виходить він повітряним, з хрусткою скоринкою і з пряним ароматом.
Якщо вам хочеться спекти щось більш оригінальне, ніж класичний дріжджовий хліб, пропоную вам приготувати імбирний хліб на заквасці. Така випічка не тільки дуже корисна завдяки тому, що в ній немає дріжджів, але і дуже смачна через імбирної заварки - суміші лимонного соку, меленого імбиру і лимонної цедри. Виходить такий хліб досить великий, так що його сміливо можна готувати і для великої родини. Подавати імбирний хліб можна до перших страв або як тосту з вершковим маслом.
- Біла пшеничне борошно - 450 грам(90г в закваску, 360г в тісто)
- Вода кімнатної температури - 90 грам
- Окріп - 180 грам
- Дріжджі - 180 грам
- Вершкове масло - 70 грам
- Стартер - 1 Ст. Ложка (пшеничний або житній)
- Цукор - 2 Ст. Ложки(1 ложка для заварки, 1 ложка в тісто)
- Сік лимона - 1 Ст. Ложка
- Мелений імбир - 3 чайних ложки
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цедра лимону - 1/2 штуки
1. Приготуйте опару: стартер розведіть водою кімнатної температури і добре перемішайте. Додайте просіяне борошно і перемішайте. Суміш накрийте плівкою і залиште на 8 годин при кімнатній температурі.
2. Мелений імбир залийте окропом, додайте цукор і ретельно перемішайте. Залиште на 20 хвилин. Додайте сік і цедру лимона, знову перемішайте. У миску тістоміса викладіть опару, додайте настояну імбирну суміш і просіяне борошно.
3. Додайте сіль і цукор, вимісити тісто в тістомісильн 3 хвилини на 1 швидкості. Вимкніть тістомісильник, накрийте кришкою і залиште на 15 хвилин. Додайте до тесту розтоплене і злегка тепле вершкове масло.
4. Вимісити тісто на 2 швидкості, поки тісто не вбере в себе все масло. Перекладіть тісто в миску, округлятимете і накрийте плівкою на 3 годину. Викладіть тісто на присипану борошном поверхню. Відріжте від тіста невелику частину, скачайте в кулю і відкладіть.
5. Частину, що залишилася тесту округлятимете, переверніть швом вниз і надайте форму кулі. Перекладіть заготовку на пергамент. Відкладену частина тесту розтягніть в коржик і розкачайте в тонкий пласт. Зробіть на ньому кілька наскрізних отворів, накрийте тісто і підігніть краю.
6. Накрийте тісто плівкою і залиште на 1 час. Змастіть поверхню хліба збитим з водою яйцем. Духовку з каменем для хліба розігрійте до 180 градусів, випікайте хліб 40 хвилин. Остудіть хліб на решітці. Смачного!