Формовий хліб
(покроковий рецепт з фото)
Ділюся чудовим рецептом житнього формового хліба на солодовою заквасці з родзинками і коріандром. Рецепт простий, але витратний за часом. А ось результат - чудовий!
Спекти фірязикай солодовий житній хліб з коріандром і родзинками не складно, якщо слідувати покроковим підказкам до рецептом. Намагайтеся дотримуватися запропоновані пропорції інгредієнтів і температурний режим при випічці, хоча даний рецепт допускає певну частку кулінарної творчості.
- Ржаная кисломолочная закваска - 30 грам(KMKZ)
- Борошно житнє - 400 грам (обдирне)
- Борошно пшеничне - 100 грам(1 сорт)
- Солод житній - 20 грам (ферментований)
- Мед - 20 грам
- Сіль - 11 грам
- Дріжджі - 2 грами (свіжі, пресовані)
- Окріп - 50 мілілітрів
- Вода тепла - 270 грам(50 мл. - в закваску, 220 мл. - в тісто)
- Ізюм - 20-30 грам (або чорнослив, який слід дрібно порізати)
- Насіння koriandra - 1 Ст. Ложка
Приготуйте інгредієнти.
Для приготування опари візьміть 30 грам житнього КМКЗ (кисломолочної закваски), додайте до неї 50 мл. Теплої води і одну столову ложку борошна від загальної кількості. Змішайте, поставте в тепле місце для бродіння на 2 годину.
Для приготування солодового неосахаренной заварки змішайте житній неферментований солод і одну столову ложку житнього борошна, взятої із загальної кількості борошна за рецептом.
Влийте 50 мл. Крутого окропу і добре розмішайте, остудіть до кімнатної температури.
У теплу воду додайте мед, сіль, родзинки і 2 грами свіжих, пресованих дріжджів.
Коріандр трохи подрібніть в ступці, при цьому відкладіть в сторону приблизно одну чайну ложку насіння для посипання хліба перед випічкою.
Vsиpyte koriandr, добавьте солодовую заварку, розмішайте.
Додайте опару.
Просійте борошно, замісіть тісто.
Тісто накрийте плівкою, поставте в тепле місце для бродіння на 6 годин.
Вибродівшєє тісто викладіть на робочу поверхню столу, борошном годі й присипати.
Сформуйте хліб.
Викладіть хліб в форму для випічки швом вниз, якщо форма силіконова, то мастила перед випічкою вона не вимагає.
Вологою рукою зробіть оглажіваніе верхній поверхні хліба, posиpyte koriandrom, накрийте плівкою і поставте на расстойку ще на одну годину.
Випікайте хліб при температурі 240 градусів перші 10 хвилин, потім знизьте температуру до 180-200 градусів і випікайте ще не менше 40 хвилин. Після чого повністю остудіть хліб на решітці. Хліб виходить смачним, ароматним, дуже щільним, що нагадує знаменитий "бородинський" хліб.