Варення з соснових шишок
(покроковий рецепт з фото)
З кінця травня по червень в чистих зонах ми з дітьми збираємо соснові шишки. Варення з шишок виводить з організму вільні радикали, добре при бронхіті та астмі, зміцнює імунну систему.
Варення готується тільки з молоденьких шишок розміром від 2 до 4 см, не більше. Збирають їх у залежності від регіону з середини травня до початку червня. Потім шишки одеревеневают і варення зварити вже буде неможливо. Шишки цілком є не варто, їх розрізають або розламують і виїдають солодку і смачну серединку. А сироп є відмінний протизастудним засобом, застосовують при ангіні та кашлі, дітям по 1 ч.Л в день, дорослим - по 1 ст.Л в день.
- Соснові шишки - - За смаком (будь-яка кількість)
- Цукор - 1 Склянка (на кожну склянку відвару)
1. Підготуйте шишки, воду і цукор, гумові рукавички, інакше відмити руки буде складно від смоли. Шишки ретельно вимийте від мусорінок, хвої. Переберія, в варення використовуються тільки здорові плоди. Приблизно можу сказати, Що на 1 кг молоденьких шишок йде 2, 5 літра води, головне, щоб вода покривала шишки плюс 1 см.
2. Складіть шишки в каструлю. Залийте водою, нехай покриваються шишки, плюс 1 см зверху. Доведіть до кипіння, варіть на повільному вогні 40 хвилин.
3. Залиште шишки в відварі на 12 годин.
4. Злийте весь відвар, шишки відставте поки. Відміряйте на кожну склянку відвару 1 склянка цукру.
5. З'єднайте відвар і цукор. Поставте каструлю на вогонь, доведіть до кипіння. Варіть 1.5 годин сироп, спочатку він буде темно-бурштиновий, а потім придбає червонуваті колір.
6. Приблизно за 20 хвилин до кінця варіння, коли сироп майже готовий, поверніть шишки в каструлю і доварити варення.
7. Розкладіть по банках і закатати. Зберігайте в прохолодному місці. Не обов'язково використовувати всі варені шишки, на півлітрову баночку зазвичай кладуть 8-10 штук.