Монастирська паска
(покроковий рецепт з фото)
Найпростіший рецепт приготування сирного ласощі на Великдень - монастирська паска. Десерт складається лише з тих інгредієнтів, які ви з легкістю знайдете в будь-якому магазині.
За традицією в Великодню Неділю обов'язково першої потрібно спробувати саме сирну паску, причому - всім рідним! З цього десерту починається сніданок, тому заздалегідь приготуйте його ввечері в суботу і не забудьте прикрасити. У паску можна додавати родзинки, волоські горіхи або мак.
- Сир - 300 грам (будь-якої жирності)
- Куряче яйце - 4 штуки (відварне)
- Цукор - 0, 5 склянки
- Лимон - 0, 5 штуки
- Вершкове масло - 100 грам
- Цукати - 50 грам (для прикраси)
Підготуйте зазначені інгредієнти. Їх норму розраховуйте виходячи з розмірів пасхальної заготовки.
Сир будь-якої жирності протріть через ситечко. Якщо він сухуватий, то додатково умішайте в нього сметану будь жирності. Лимон ошпарьтеокропом, розріжте навпіл. Натріть цедру з однієї половинки і вичавіть сік.
Очистіть варені яйця від шкаралупи, промийте у воді і розділіть на білки і жовтки. Білки використовуйте для створення іншої страви, жовтки натріть в ємність до сиру.
Всипте цукровий пісок. За бажанням можете додати і ванільний цукор.
Вершкове масло заздалегідь заморозьте і натріть на тертці в ємність до решти інгредієнтів.
Ретельно перемішайте в ємності всі інгредієнти.
Форму застеліть подвійним шаром марлі або бавовняним тонким рушником. Викладіть у форму солодку масу, ретельно утрамбовуючи її, щоб не утворилися порожнечі.
Зверху закрийте краями тканини і помістіть гніт. Надішліть сирну паску в холодильник до ранку.
Вранці акуратно розкрийте краю марлі, накрийте заготовку тарілкою і переверніть, щоб тарілка виявилася внизу. Злегка потягніть за краї тканини і паска витягне з заготовки. Видаліть тканину і прикрасьте десерт за смаком, наприклад, цукатами. Подайте до столу охолодженим.