Квас домашній
(покроковий рецепт з фото)
У літню пору немає нічого більш бажаного, ніж стаканчик домашнього смачного квасу! А ось приготувати його дуже легко і просто! дивіться рецепт, я розповім вам, як приготувати квас домашній.
Для рецепта знадобиться будь-житній хліб, але враховуйте, що і смак квасу буде відрізняться в залежності від обраного хліба. Я люблю хліб "родзинка", з нього квас солодкий, ароматний і дуже смачний, там багато родзинок, спеції. Спробуйте приготувати за моїм рецептом, сподіваюся вам сподобається! Можна використовувати літрові банки або великий бутель, мої пропорції розраховані на 2 баночки квасу.
- Житній хліб - 200 грам
- Вода - 1, 6 L
- Цукор - 80 грам
- Сухі дріжджі - 4 грами
- Ізюм - 20 штук (по 10 на кожну баночку)
Підготуйте продукти і чисті банки. Приступимо!
Поріжте хліб брусочками або великими кубиками, як подобається.
Підсушіть його в духовці до коричневої скоринки, це приблизно 30-40 хвилин при 200 градусах.
Розкладіть сухарики по літровим банкам або візьміть трилітровий бутель. Залийте окропом приблизно на дві третини банки. На кожні 200 г (100 г сухариків) хліба потрібно приблизно 1, 5 літра окропу. Накрийте серветкою і залиште остигати на 4-6 годин.
У теплій воді розведіть дріжджі і цукор. Залиште на 10-15 хвилин в теплі.
Дріжджі повинні заграти, про це свідчить біла пінна шапочка.
Додайте в банки дріжджі, родзинки, долийте водою теплою по плечики банки. Залиште в теплі квас на добу для бродіння. Горлечка зав'яжіть марлею, поставте банки в глибокі тарілки, рідина, що втече. На другу добу квас вважається готовим.
Квас готовий. Вид, скільки бульбашок повітря? Він перебродив і готовий для пиття, залишилося лише процідити і охолодити.
Готовий квас (вже відфільтрований) розлийте по пляшках, щільно укупорьте і відправте в холодильник на пару годин.
Пригощайтеся!