Кутя з пшениці
(покроковий рецепт з фото)
Різдво - це особливе свято, тому і відзначати його необхідно з особливими стравами. У передріздвяний вечір, наприклад, прийнято подавати кутю, кашу з пшениці з маком, родзинками, горіхами і медом.
Не всі в наш час дотримуються православні традиції, але оскільки почати ніколи не пізно, я пропоную вам відмінний рецепт приготування куті з пшениці. Цієї страви на різдвяному столі завжди приділялася особлива увага, адже воно символізувало вічне життя і достаток, а так же було символом райського блаженства. Ну а щоб зрозуміти, чому це блюдо уособлювало все найсвітліше і гарне, вам потрібно приготувати кутю з пшениці в домашніх умовах. Тоді ви зможете побачити, як поєднання цілісних зерен пшениці з медом, сухофруктами, маком і горіхами дасть приголомшливий результат і страва вийде дійсно неймовірно смачне і багате.
- Пшениця - 1 Склянка
- Сухофрукти - 150 грам (яблука, абрикоси, груші, сливи)
- Ізюм - 100 грам
- Мак - 100 грам
- Горіхи волоські - 100 грам
- Мед - 3 Ст. Ложки
- Цукор - 2 Ст. Ложки
Насамперед нам необхідно гарненько перебрати пшеницю, промити її і замочити на кілька годин, а краще на ніч.
Вранці зливаємо з пшениці воду, заливаємо її нової і варимо на повільному вогні до повної готовності.
Тепер наливаємо в каструлю 2 літра води і ставимо її на вогонь. Сухофрукти перебираємо і ретельно промиваємо.
Після закипання води викладаємо в каструлю сухофрукти і варимо їх протягом 10-15 хвилин на повільному вогні. Потім знімаємо з вогню і залишаємо узвар настоюватися на кілька годин.
Поки узвар настоюється, ми промиваємо мак і заливаємо його окропом. Потім зливаємо воду, ще раз промиваємо мак і знову заливаємо його окропом, накриваємо кришкою і залишаємо на пів годинки.
Зливаємо з распаренного маку воду і перетираємо його в ступці разом з цукром.
Ізюм промиваємо і заливаємо на 10-15 хвилин окропом. Горіхи висушуємо в духовці або на сухій сковороду, потім очищаємо від лушпиння і подрібнюємо.
Готову пшеницю викладаємо в миску, додаємо до неї мак, фурункул, родзинки, волоські горіхи і мед.
Перемішуємо всі інгредієнти і подаємо кутю до столу. Приємного всім апетиту!