Cочіво з пшениці
(покроковий рецепт з фото)
У заключний день Різдвяного посту всі православні готують сочиво з пшениці в домашніх умовах. Традиційно в цей день в їжу можна вживати тільки це блюдо. Готують його по-різному.
Головною стравою на Різдвяний стіл завжди було і залишається сочиво з пшениці в домашніх умовах. Заправляють його маком, родзинками, горіхами і медом, а прикрашають на свій смак. Це можуть бути фрукти, варення або горіхи. В кінці трапези в старовину подавали всі інші страви, але в першу чергу, на стіл завжди ставили саме сочиво (кутю).
- Пшениця - 1 Склянка
- Мак - 50 грам
- Ізюм - 100 грам
- Горіхи волоські - 100 грам
- Фрукти для прикраси - За смаком
1. Об'єктив - прекрасне святкове блюдо, яке готують з рису, перловки або пшениці. У нашому випадку - це якраз останній варіант. Для початку слід замочити крупу (краще на ніч).
2. Заливаємо пшеницю водою і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, солі ми варимо до готовності.
3. У готову кашу будемо додавати родзинки, мак і волоські горіхи. Для цього почнемо з малого…
4. Нарізаємо горіхи (переважно, волоські). Краще шинкувати їх крупніше. Деякі люблять подрібнювати блендером - по вашим смаковим уподобанням.
5. Відправляємо їх на сковороду смажитися. Це можна зробити і в духовці, але на плиті буде швидше.
6. Заливаємо мак окропом і доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню і даємо постояти, після охолодження проціджують через сито.
7. Ізюм також заливаємо, але холодною водою, і даємо постояти близько 20 хвилин.
8. Мак слід трохи потовкти в каструлі, після чого відправити до нього родзинки, пшеницю і горіхи.
9. Ретельно все перемішуємо і викладаємо в салатницю. Зверху прикрасьте свіжими фруктами, полийте варенням або медом.