Рецепт гречаного хліба
(покроковий рецепт з фото)
Все частіше в рецептах випічки я використовують не пшеничне борошно, а гречану або житню. Іноді роблю поєднання, щоб знайти цікавий смак. У цьому рецепті саме так і вийшло. Уважно читайте!
У цій варіації зійшлося все: чудовий аромат, пориста текстура і піджареної корочка. Як доповнення в складі використовуються волоські горіхи, які дають благородний аромат і смак. Я розповім вам про те, як приготувати гречаний хліб. Його роблять на опарі, так що виділіть для неї час.
- Борошно пшеничне - 380 грам(250 г - для опари, 130 г - для тіста)
- Волоський горіх - 50 грам
- Борошно гречане - 90 грам
- Борошно житнє - 70 грам
- Вода тепла - 100 мілілітрів
- Сироватка - 150 мілілітрів
- Молоко - 100 мілілітрів
- Мед - 1, 5 Ст. Ложки
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цукор - 1 Чайна ложка
- Дріжджі - 2 чайних ложки
- Оливкова олія - 1, 5 Ст. Ложки
Спочатку зробіть опару. Воду змішайте з цукром і дріжджами. Влийте до неї теплу сироватку і просійте борошно. Масу перемішайте.
Закрийте опару плівкою або рушником. Залиште її при кімнатній температурі на 3 годину.
Після цього до опари додайте мед, тепле молоко, масло і сіль. Суміш перемішайте.
Далі просійте в масу гречану борошно.
Також додайте просіяне житнє борошно. Замішайте тісто.
Потім порубати волоський горіх. Додайте його в тісто.
В кінці просійте залишилася пшеничну муку. Тісто залиште на 1 час.
Далі тісто викладіть у форму для випічки. Ще раз його обомніте. Залиште тісто ще на 30 хвилин.
Запікайте хліб в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 50-60 хвилин. Коли він охолоне, можете його пробувати.