Рецепт Romovaya бабуся фото

Romovaya бабуся
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Тісто , Дріжджове тісто
Вегетаріанське харчування , Пісні страви
На святковий стіл
Випічка , Кекси
Кількість порцій: 12 шт

Роязик бабу -славянскій вид кексу, просочений сиропом з рому, знають всі. Пропоную вам рецепт приготування цієї смачної випічки в домашніх умовах.

Опис приготування:

Спочатку готуємо дріжджове тісто опарним способом:

Розчиняємо у воді дріжджі,

Вливаємо в посуд підігріту до 40 градусів воду (60 мл) і додаємо в неї дріжджі і половину вказаної кількості борошна.

Все добре перемішуємо.

Поверхня опари посипаємо борошном і, накривши тканиною, ставимо в тепле місце для бродіння на 2, 5-3 годину.

Беремо ще 60 мл води і розчиняємо в ній яйце, сіль і цукор.

Коли опара збільшиться в два рази і почне опадати, додаємо в неї підготовлену суміш і решту борошна.

Замішуємо тісто. В самому кінці замішування додаємо розм'якшений маргарин.

Поверхня тесту присипаємо борошном, накриваємо тканиною і ставимо в тепле місце ще на 2-3 годину.

За час бродіння обминали тісто пару раз і додаємо ізюм.

Готове тісто має добре тримати форму, не прилипає до рук і посуді. Формуємо з тіста кульки.

Змащуємо форми для випічки маслом і кладемо в них кульки з тіста. Форми повинні бути заповнені не більше ніж на одну третину висоти.

Випікаємо баби при температурі 200-220 градусів 45-60 хвилин в залежності від їх величини.

Готову випічку витягаємо з форм і залишаємо на 4-6 годин для дозрівання.

В цей час готуємо сироп для просочення і помадку. Для приготування сиропу з'єднуємо цукор з водою, доводимо до кипіння і знімаємо піну. Кип'ятимо 2-3 хвилини, потім охолоджуємо. Вливаємо коньяк і роязик есенцію і добре перемішуємо.

Тепер готуємо помадку. У гарячу воду кладемо цукор і перемішуємо до розчинення, потім варимо на слабкому вогні, періодично знімаючи піну. Перевіряємо готовність помадки наступним чином: беремо краплю сиропу і опускаємо її в холодну воду. Якщо крапля перетворитися з цукровий грудочку, який можна скачати пальцями, то помадка готова.

Проколюємо бабу в декількох місцях і опускаємо в каструлю з сиропом на 10 сек. Через 20 хв на поверхню роязиках баб можна буде нанести готову помадку.

Приємного вам апетиту!


  • Мука - 370 грам
  • Цукор - 300 грам(100г-для тесту, 2 ст.Л для сиропу, 200 г -для помадки)
  • Маргарин - 100 грам
  • Яйце - 2 штуки
  • Сіль - 1 щіпка
  • Дріжджі - 18 грам
  • Родзинки - 50 грам
  • Ванілін - 1 щіпка
  • Вода - 0, 5 L(120 мл-для тесту, 50 мл-для сиропу, 330 мл для помадки)
  • Коньяк - 1 Чайна ложка
  • Есенція роязик - 5-6 капель
Спочатку готуємо дріжджове тісто опарним способом:

Розчиняємо у воді дріжджі,

Вливаємо в посуд підігріту до 40 градусів воду (60 мл) і додаємо в неї дріжджі і половину вказаної кількості борошна.

Все добре перемішуємо.

Поверхня опари посипаємо борошном і, накривши тканиною, ставимо в тепле місце для бродіння на 2, 5-3 годину.

Беремо ще 60 мл води і розчиняємо в ній яйце, сіль і цукор.

Коли опара збільшиться в два рази і почне опадати, додаємо в неї підготовлену суміш і решту борошна.

Замішуємо тісто. В самому кінці замішування додаємо розм'якшений маргарин.

Поверхня тесту присипаємо борошном, накриваємо тканиною і ставимо в тепле місце ще на 2-3 годину.

За час бродіння обминали тісто пару раз і додаємо ізюм.

Готове тісто має добре тримати форму, не прилипає до рук і посуді. Формуємо з тіста кульки.

Змащуємо форми для випічки маслом і кладемо в них кульки з тіста. Форми повинні бути заповнені не більше ніж на одну третину висоти.

Випікаємо баби при температурі 200-220 градусів 45-60 хвилин в залежності від їх величини.

Готову випічку витягаємо з форм і залишаємо на 4-6 годин для дозрівання.

В цей час готуємо сироп для просочення і помадку. Для приготування сиропу з'єднуємо цукор з водою, доводимо до кипіння і знімаємо піну. Кип'ятимо 2-3 хвилини, потім охолоджуємо. Вливаємо коньяк і роязик есенцію і добре перемішуємо.

Тепер готуємо помадку. У гарячу воду кладемо цукор і перемішуємо до розчинення, потім варимо на слабкому вогні, періодично знімаючи піну. Перевіряємо готовність помадки наступним чином: беремо краплю сиропу і опускаємо її в холодну воду. Якщо крапля перетворитися з цукровий грудочку, який можна скачати пальцями, то помадка готова.

Проколюємо бабу в декількох місцях і опускаємо в каструлю з сиропом на 10 сек. Через 20 хв на поверхню роязиках баб можна буде нанести готову помадку.

Приємного вам апетиту!