Romovaya бабуся
(покроковий рецепт з фото)
Роязик бабу -славянскій вид кексу, просочений сиропом з рому, знають всі. Пропоную вам рецепт приготування цієї смачної випічки в домашніх умовах.
Опис приготування:
Спочатку готуємо дріжджове тісто опарним способом:
Розчиняємо у воді дріжджі,
Вливаємо в посуд підігріту до 40 градусів воду (60 мл) і додаємо в неї дріжджі і половину вказаної кількості борошна.
Все добре перемішуємо.
Поверхня опари посипаємо борошном і, накривши тканиною, ставимо в тепле місце для бродіння на 2, 5-3 годину.
Беремо ще 60 мл води і розчиняємо в ній яйце, сіль і цукор.
Коли опара збільшиться в два рази і почне опадати, додаємо в неї підготовлену суміш і решту борошна.
Замішуємо тісто. В самому кінці замішування додаємо розм'якшений маргарин.
Поверхня тесту присипаємо борошном, накриваємо тканиною і ставимо в тепле місце ще на 2-3 годину.
За час бродіння обминали тісто пару раз і додаємо ізюм.
Готове тісто має добре тримати форму, не прилипає до рук і посуді. Формуємо з тіста кульки.
Змащуємо форми для випічки маслом і кладемо в них кульки з тіста. Форми повинні бути заповнені не більше ніж на одну третину висоти.
Випікаємо баби при температурі 200-220 градусів 45-60 хвилин в залежності від їх величини.
Готову випічку витягаємо з форм і залишаємо на 4-6 годин для дозрівання.
В цей час готуємо сироп для просочення і помадку. Для приготування сиропу з'єднуємо цукор з водою, доводимо до кипіння і знімаємо піну. Кип'ятимо 2-3 хвилини, потім охолоджуємо. Вливаємо коньяк і роязик есенцію і добре перемішуємо.
Тепер готуємо помадку. У гарячу воду кладемо цукор і перемішуємо до розчинення, потім варимо на слабкому вогні, періодично знімаючи піну. Перевіряємо готовність помадки наступним чином: беремо краплю сиропу і опускаємо її в холодну воду. Якщо крапля перетворитися з цукровий грудочку, який можна скачати пальцями, то помадка готова.
Проколюємо бабу в декількох місцях і опускаємо в каструлю з сиропом на 10 сек. Через 20 хв на поверхню роязиках баб можна буде нанести готову помадку.
Приємного вам апетиту!
- Мука - 370 грам
- Цукор - 300 грам(100г-для тесту, 2 ст.Л для сиропу, 200 г -для помадки)
- Маргарин - 100 грам
- Яйце - 2 штуки
- Сіль - 1 щіпка
- Дріжджі - 18 грам
- Родзинки - 50 грам
- Ванілін - 1 щіпка
- Вода - 0, 5 L(120 мл-для тесту, 50 мл-для сиропу, 330 мл для помадки)
- Коньяк - 1 Чайна ложка
- Есенція роязик - 5-6 капель
Розчиняємо у воді дріжджі,
Вливаємо в посуд підігріту до 40 градусів воду (60 мл) і додаємо в неї дріжджі і половину вказаної кількості борошна.
Все добре перемішуємо.
Поверхня опари посипаємо борошном і, накривши тканиною, ставимо в тепле місце для бродіння на 2, 5-3 годину.
Беремо ще 60 мл води і розчиняємо в ній яйце, сіль і цукор.
Коли опара збільшиться в два рази і почне опадати, додаємо в неї підготовлену суміш і решту борошна.
Замішуємо тісто. В самому кінці замішування додаємо розм'якшений маргарин.
Поверхня тесту присипаємо борошном, накриваємо тканиною і ставимо в тепле місце ще на 2-3 годину.
За час бродіння обминали тісто пару раз і додаємо ізюм.
Готове тісто має добре тримати форму, не прилипає до рук і посуді. Формуємо з тіста кульки.
Змащуємо форми для випічки маслом і кладемо в них кульки з тіста. Форми повинні бути заповнені не більше ніж на одну третину висоти.
Випікаємо баби при температурі 200-220 градусів 45-60 хвилин в залежності від їх величини.
Готову випічку витягаємо з форм і залишаємо на 4-6 годин для дозрівання.
В цей час готуємо сироп для просочення і помадку. Для приготування сиропу з'єднуємо цукор з водою, доводимо до кипіння і знімаємо піну. Кип'ятимо 2-3 хвилини, потім охолоджуємо. Вливаємо коньяк і роязик есенцію і добре перемішуємо.
Тепер готуємо помадку. У гарячу воду кладемо цукор і перемішуємо до розчинення, потім варимо на слабкому вогні, періодично знімаючи піну. Перевіряємо готовність помадки наступним чином: беремо краплю сиропу і опускаємо її в холодну воду. Якщо крапля перетворитися з цукровий грудочку, який можна скачати пальцями, то помадка готова.
Проколюємо бабу в декількох місцях і опускаємо в каструлю з сиропом на 10 сек. Через 20 хв на поверхню роязиках баб можна буде нанести готову помадку.
Приємного вам апетиту!