Балабушки
(покроковий рецепт з фото)
Так на Кубані і в деяких областях України називають домашні пампушки. А ще балабушки пекли для того, щоб поворожити в новорічну ніч.
Балабушки раніше пекли по неділях з пшеничного борошна, вони вважалися святковим хлібом. Ще їх пекли на новий рік, дотримуючись спеціальні ритуали і потім ворожили. Зараз навіть назва така - балабушки рідко почуєш, хоча на Кубані продається хліб, випікається він цеглинкою, але складається з невеликих, добре відділяються шматочків. Спекти балабушки в домашніх умовах зовсім нескладно. Пропоную вам простий рецепт приготування балабушок, він під силу будь-якій господині.
1. У теплому молоці з цукром замочуємо сухі дріжджі.
2. Просіваємо борошно в миску, додаємо сіль, рослинне масло і розчинилися дріжджі. Доливаємо склянку теплої води і замішуємо тісто.
3. Накриваємо тісто рушником і ставимо в тепле місце на годину-півтора.
4. Змащуємо круглу форму для випічки рослинним маслом.
5. Вимішуємо тісто ще раз і ділимо на невеликі кульки, змащуємо рослинним маслом і укладаємо на невеликій відстані один від одного в форму. Можна посипати зверху насінням сезаму або соняшнику.
6. Випікаємо балабушки в духовці при температурі 180 градусів приблизно хвилин 40.
7. Готові балабушки накриваємо рушником до охолодження.
Балабушки можна робити солодкими, можна зробити до них часникову підливу і їсти з супом або борщем. Смачного вам!
- Борошно - 5 склянок
- Молоко - 1 Склянка
- Рослинна олія - 5 Ст. Ложок(2 столових ложки - в тісто)
- Цукор - 1 Ст. Ложка
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Дріжджі сухі - 2 чайних ложки
- Вода - 1 Склянка
1. У теплому молоці з цукром замочуємо сухі дріжджі.
2. Просіваємо борошно в миску, додаємо сіль, рослинне масло і розчинилися дріжджі. Доливаємо склянку теплої води і замішуємо тісто.
3. Накриваємо тісто рушником і ставимо в тепле місце на годину-півтора.
4. Змащуємо круглу форму для випічки рослинним маслом.
5. Вимішуємо тісто ще раз і ділимо на невеликі кульки, змащуємо рослинним маслом і укладаємо на невеликій відстані один від одного в форму. Можна посипати зверху насінням сезаму або соняшнику.
6. Випікаємо балабушки в духовці при температурі 180 градусів приблизно хвилин 40.
7. Готові балабушки накриваємо рушником до охолодження.
Балабушки можна робити солодкими, можна зробити до них часникову підливу і їсти з супом або борщем. Смачного вам!