Грузинський сир в домашніх умовах
(покроковий рецепт з фото)
Для початківців і досвідчених сироварів пропоную досить простий рецепт грузинського сиру в домашніх умовах. Він виходить дивно смачним, апетитним, так що його варто спробувати.
Якщо ви ще ніколи не робили сир самостійно, але дуже хочете спробувати, то рецепт приготування грузинського сиру в домашніх умовах саме те, що вам потрібно. А якщо досвід в сироварінні вже є, тоді обов'язково варто зробити цей сулугуні для різноманітності.
- Молоко - 4 L
- Кефір - 50 мілілітрів
- Фермент - 1 штука
- Сіль - За смаком

1. Молоко влити в чисту каструлю великого розміру і відправити на вогонь. Стежити за температурою за допомогою кухонного термометра і не перевищувати 30 градусів. Як тільки молоко стало теплим, влити кефір (це повинен бути свіжий кефір, щоб процес закваски відбувся) і залишити під кришкою на 45-55 хвилин. Тим часом розчинити в холодній воді фермент і влити потім в молоко. Акуратно перемішати і залишити ще приблизно на 1 час. Весь цей час температура молока повинна бути 30-32 ступеня.

2. Згусток, що утворився потрібно розрізати на маленькі шматочки, а через 20-25 хвилин відкинути на друшляк, застелений марлею. Дати стекти сироватці приблизно 15-20 хвилин. Якщо в рецепт приготування грузинського сиру в домашніх умовах використовується більше молока, тоді процес може затягнутися на довше.

3. Сир потрібно накрити і залишити на ніч. На ранок вийде досить щільна, але вельми еластична маса.

4. Порізати сир середніми шматочками.

5. У велику миску налити гарячу воду (вона повинна покривати сир повністю) і опустити туди шматочки сиру. Додати сіль в воду і посолити шматочки за смаком.

6. Далі основний секрет, як зробити грузинський сир в домашніх умовах. Його потрібно витягати, щоб він став розшаровуватися.

7. Потім знову згортати і розминати в руках.

8. Це досить трудомісткий, але дуже захоплюючий процес.

9. У підсумку все маленькі шматочки сиру повинні бути об'єднані в один, з якого скачати кульку.

10. Далі його потрібно буквально на 2 секунди опустити в миску в холодну водою і відразу ж дістати. Залишилася справа за малим - відправити сир в форму і поставити прес.

11. Ось і весь простий рецепт грузинського сиру в домашніх умовах. Вже через добу можна насолоджуватися таким смачним, натуральним і дуже апетитним сиром.