Домашній сир
(покроковий рецепт з фото)
Пропоную на замітку рецепт приготування домашнього сиру - натурального, без хімічних добавок і шкідливих барвників. Він стане відмінним інгредієнтом салатів і ситної закускою для всієї родини.
Існує кілька варіантів, як зробити домашній сир. Використання йогурту і лимонного соку - один з них. Також можна взяти оцет, наприклад, однак після нього сир потрібно буде промивати ретельніше. При бажанні в такий домашній сир можна додати сіль, спеції і ароматні трави, що зробить його неповторним.
- Молоко - 2 L
- Натуральний йогурт - 50 грам
- Лимон - 1 штука
- Сіль - За смаком

1. У велику каструлю налити молоко і відправити його на плиту. Якщо є спеціальний термометр, то його можна опустити в каструлю. Якщо його немає - тоді уважно стежити за процесом закипання.

2. Коли молоко вже ось-ось закипить (температура приблизно 95 градусів) його потрібно зняти з вогню і додати йогурт.

3. Вичавити сік лимона і процідити (щоб не було шматочків м'якоті). Влити приблизно половину і стежити за процесом створаживания. Сироватка повинна стати прозорою. При необхідності додати ще соку (якщо в рецепт приготування домашнього сиру використовується оцет, то знадобиться близько 2 столових ложок).

4. Підготувати велику ємність для збору сироватки (її можна використовувати в випічку, наприклад) і марлю, згорнуту в кілька разів.

5. Злити вийшла сир і залишити на пару хвилин.

6. Додати при бажанні трохи солі або інші спеції. Дістати марлю, тримаючи за краї.

7. Щоб прибрати надлишки рідини марлю можна підвісити над раковиною або тарілкою приблизно на 30-35 хвилин.

8. Тепер сиру потрібно надати бажану форму і зверху поставити прес.

9. Ось такий простий рецепт домашнього сиру. Приблизно через 3 години його вже можна пробувати. Можна залишити його в холодильнику на ніч, щоб він як слід Просолов і просочився спеціями. Потім акуратно нарізати шматочками і подавати до столу.