Рецепт Сир костромський в домашніх умовах фото

Сир костромський в домашніх умовах
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Молочні продукти
Дієтичне харчування
На обід, На вечерю, На швидку руку, На святковий стіл

Хочете приготувати натуральний і смачний сир самостійно? Немає нічого складного в цьому процесі, пропоную рецепт приготування сиру костромського в домашніх умовах.

Цей простий рецепт сиру костромського в домашніх умовах під силу повторити навіть початківцям сироварів. Процес займає чимало часу, проте в результаті ви отримаєте натуральним сир, зроблений без зайвих добавок і консервантів.

  • Молоко - 10 літрів
  • Дріжджі - 1 штука
  • Фермент - 1 штука
  • Сіль - За смаком
сир костромський в домашніх умовах - фото крок 1
1. Для рівномірного розчинення закваски її можна всипати не в загальну каструлю, а в невеликий стакан з молоком, нагрітим до 30 градусів. Ретельно перемішати і залишити на 5-10 хвилин.
сир костромський в домашніх умовах - фото крок 2
2. Решту молока вилити у велику каструлю (так, щоб залишалося ще місце) і відправити на вогонь. Встановити термометр і не нагрівати сильно молоко. Як тільки відмітка досягне 30 градусів, молоко зняти з вогню. Фермент розчинити в невеликій кількості води.
сир костромський в домашніх умовах - фото крок 3
3. Надіслати в молоко закваску і дати постояти близько 30 хвилин. За цей час молоко помітно ущільнився. Акуратно перемішати його шумівкою. Вилити сичужний фермент і залишити ще на 40-45 хвилин в теплому місці.
сир костромський в домашніх умовах - фото крок 4
4. Тепер можна побачити, як з молока утворився сирний згусток. Його потрібно акуратно нарізати кубиками і залишити на 5-7 хвилин.
сир костромський в домашніх умовах - фото крок 5
5. Далі потрібно відокремити сир від сироватки. Цей простий рецепт сиру костромського в домашніх умовах передбачає використання спеціальної форми для сиру. Однак можна скористатися марлею, складеної в декілька шарів, якої застелити друшляк. Акуратно перекласти сир і дати стекти сироватці приблизно 30-40 хвилин.
сир костромський в домашніх умовах - фото крок 6
6. Щоб прискорити процес відділення сироватки, можна підвісити сир або встановити зверху невеликий вантаж.
сир костромський в домашніх умовах - фото крок 7
7. Рівномірний просол сиру може забезпечити соляний розчин. Для його приготування необхідно розчинити близько 200 грам солі в 1 літрі гарячої води. Акуратно перекласти сир в розсіл і залишити на 10-12 годин, періодично перевертаючи.
сир костромський в домашніх умовах - фото крок 8
8. На наступному етапі потрібно дати сиру як слід підсохнути. Для цього його потрібно викласти на решітку і відправити в холодне місце (приблизно 10 градусів) з 2 діб. Весь цей час потрібно періодично перевертати сир.
сир костромський в домашніх умовах - фото крок 9
9. Тепер сир готовий визрівати. Якщо є можливість, то краще купити спеціальний пакет, який потрібно одягнути на сир і опустити на кілька секунд в киплячу воду. Таким чином, пакет повністю затягне сир і всередині не буде повітря. Ось і весь рецепт приготування сиру костромського в домашніх умовах. При температурі близько 10 градусів він повинен визрівати приблизно днів 20 перш, ніж його можна буде спробувати.

Схожі рецепти