Сир костромський в домашніх умовах
(покроковий рецепт з фото)
Хочете приготувати натуральний і смачний сир самостійно? Немає нічого складного в цьому процесі, пропоную рецепт приготування сиру костромського в домашніх умовах.
Цей простий рецепт сиру костромського в домашніх умовах під силу повторити навіть початківцям сироварів. Процес займає чимало часу, проте в результаті ви отримаєте натуральним сир, зроблений без зайвих добавок і консервантів.
- Молоко - 10 літрів
- Дріжджі - 1 штука
- Фермент - 1 штука
- Сіль - За смаком

1. Для рівномірного розчинення закваски її можна всипати не в загальну каструлю, а в невеликий стакан з молоком, нагрітим до 30 градусів. Ретельно перемішати і залишити на 5-10 хвилин.

2. Решту молока вилити у велику каструлю (так, щоб залишалося ще місце) і відправити на вогонь. Встановити термометр і не нагрівати сильно молоко. Як тільки відмітка досягне 30 градусів, молоко зняти з вогню. Фермент розчинити в невеликій кількості води.

3. Надіслати в молоко закваску і дати постояти близько 30 хвилин. За цей час молоко помітно ущільнився. Акуратно перемішати його шумівкою. Вилити сичужний фермент і залишити ще на 40-45 хвилин в теплому місці.

4. Тепер можна побачити, як з молока утворився сирний згусток. Його потрібно акуратно нарізати кубиками і залишити на 5-7 хвилин.

5. Далі потрібно відокремити сир від сироватки. Цей простий рецепт сиру костромського в домашніх умовах передбачає використання спеціальної форми для сиру. Однак можна скористатися марлею, складеної в декілька шарів, якої застелити друшляк. Акуратно перекласти сир і дати стекти сироватці приблизно 30-40 хвилин.

6. Щоб прискорити процес відділення сироватки, можна підвісити сир або встановити зверху невеликий вантаж.

7. Рівномірний просол сиру може забезпечити соляний розчин. Для його приготування необхідно розчинити близько 200 грам солі в 1 літрі гарячої води. Акуратно перекласти сир в розсіл і залишити на 10-12 годин, періодично перевертаючи.

8. На наступному етапі потрібно дати сиру як слід підсохнути. Для цього його потрібно викласти на решітку і відправити в холодне місце (приблизно 10 градусів) з 2 діб. Весь цей час потрібно періодично перевертати сир.

9. Тепер сир готовий визрівати. Якщо є можливість, то краще купити спеціальний пакет, який потрібно одягнути на сир і опустити на кілька секунд в киплячу воду. Таким чином, пакет повністю затягне сир і всередині не буде повітря. Ось і весь рецепт приготування сиру костромського в домашніх умовах. При температурі близько 10 градусів він повинен визрівати приблизно днів 20 перш, ніж його можна буде спробувати.