Калачі
(покроковий рецепт з фото)
Калачі - невід'ємний атрибут Різдва. Калачі зазвичай несуть в гості - хрещеним і родичам. Калач - це дріжджова булка з маком, випечена найчастіше у вигляді заплетеною в коло коси.
За різдвяної традиції, хрещеники дарують своїм хрещеним вечерю - два калача з цукерками. Хрещеник совім хресним повинен сказати: "добрий вечір! святий вечір! Батько і мати просили прийняти нашу вечерю! "
А хресні, в свою чергу, змінюють один з калачів і дарують хрещеника або хрещениці подарунок.
- Борошно - 500 грам
- Дріжджі сухі - 2 чайних ложки
- Цукор - 2 Ст. Ложки
- Молоко тепле - 270 мілілітрів
- Вершкове масло - 100 грам
- Сіль - 1/2 чайних ложки
- Мед - 2 Ст. Ложки
- Яєчний жовток - 1 штука
- Мак - 3/4 склянки
- Цукрова пудра - 3-4 Ст. Ложок (по бажанню)
1. У невеликій мисці змішайте дріжджі, цукор і тепле молоко, відставте на 10 хвилин. В іншій великій мисці змішайте борошно з сіллю. Додайте до борошна м'яке нарізане на шматочки масло і суміш з дріжджами. Замісити тісто і залиште на годину в теплому місці. Через годину розкачати тісто до товщини в півсантиметра.
2. Розкатаний пласт тесту змастіть медом, потім всю поверхню посипте маком. Загорніть тісто трубочкою і викладіть у формі калача на застелений пергаментом деко. Добре скріпіть кінці. Накрийте рушником і залиште на 15 хвилин. Потім за допомогою гострого ножа зробіть на калачі надрізи. Жовток збийте вінчиком (додайте ложку води) і змастіть цією сумішшю поверхню калача.
3. Випікайте калач в розігрітій до 175 градусів духовці протягом 20-25 хвилин. Виберіть з духовки і остудіть.
4. Готовий калач посипте цукровою пудрою і пригощайте близьких. Приємного апетиту і щасливого Різдва!