Дієтологи наголошують на тому, що надмірне споживання солодкого шкідливе, особливо дітям. Тому провідні кондитери все частіше виготовляють торти дитячі та інші вироби зі зниженим вмістом або повною відсутністю білого цукру. А щоб ласощі залишались смачними, використовують різноманітні підсолоджувачі. Важливо, щоб вони були корисними та дозволеними для використання в дієтичному харчуванні.
Існують синтетичні продукти, які мають сумнівний склад та користь. Але для дітей, діабетиків та просто шанувальників здорової їжі корисніші натуральні, що отримані з фруктів та ягід. Поширені харчові домішки:
Вони не шкідливі, деякі навіть використовують у дитячому харчуванні для немовлят. За розумного споживання домішки покращують обмін речовин, нормалізують апетит та виконують інші корисні функції.
Існують натуральні речовини, що можна успішно використовувати у приготуванні кондитерських виробів. Найвідоміші з них — це мед та кленовий сироп, що на 70–80% складаються з фруктози та глюкози. Вони додають насиченого смаку. А найсолодшою вважають стевію. Рівень солодкості цієї рослини в 150–400 разів перевищує столовий цукор. Крім рафінованого бурякового, існує велика категорія природних цукрів:
Їх використовують рідше через вищу вартість, а також здатність надавати стравам специфічного присмаку. Більшість має карамельний аромат і низький глікемічний індекс, легко додається в тісто або крем. Для досягнення потрібного рівня солодкості може знадобитись більша кількість цих продуктів.
Банани, виноград, солодкі яблука, фініки, шовковиця містять доволі багато цукру. Тому їх часто використовують в дитячих десертах, йогуртах та сирках. Звісно, вони неспроможні повністю замінити цукор у кондитерських виробах. Але за використання для прикрашання можуть бути додатковим джерелом солодкості. Це дозволить додати менше цукру в тісто та крем. За смаком десерти з різними підсолоджувачами практично не відрізняються від звичайних, а користі від них більше. Тому вибирати традиційні солодощі чи кондитерські вироби зі зниженим вмістом цукру або замінниками — особиста справа кожного. Головне, купувати торти у відомих кондитерських, які надають склад продукції.