
Зима – це час затишних вечорів, теплих пледів та, звичайно ж, смачних, ситних супів, які зігріють вас зсередини і подарують відчуття комфорту. Українська кухня славиться своїми насиченими, ароматними супами, які передаються з покоління в покоління. Сьогодні ми поділимося п'ятьма найкращими рецептами, які ідеально підходять для холодного сезону і здатні зігріти навіть у найлютіший мороз. Ці рецепти для зими не тільки смачні, але й досить прості у приготуванні, тому ви легко зможете повторити їх вдома.
Суп із гороху – класика української кухні. Горох має високу поживну цінність, багатий на білок і клітковину. Для особливого смаку в гороховий суп часто додають копченості, цибулю, моркву, картоплю і спеції.
Інгредієнти:
- Горох (сушений) – 1 склянка.
- Вода – 2-2,5 л.
- Картопля – 2-3 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Копчена ковбаса (або грудинка) – 100 г.
- Олія рослинна – 2 ст.л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Перець чорний горошком – 5-7 шт.
- Сіль, зелень – за смаком.
Приготування:
- Горох замочити на ніч.
- Відваріть горох до готовності ( приблизно 1 годину або до повного розм'якшення).
- Обсмажте нарізану цибулю та моркву на олії до золотистого кольору. Якщо ви хочете уникнути цього процесу, при цьому не втративши смак та аромат страви, тоді використовуйте заправку Торчин овочеву з морквою, цибулею та солодким перцем.
- Додайте обсмажені овочі, картоплю, нарізану копчену ковбасу, лавровий лист, перець та сіль в каструлю з горохом.
- Варити ще 15-20 хвилин.
- Перед подачею посипати свіжою зеленню.
Густий суп із квасолею та копченостями
Цей суп – справжній король ситності. Основою його є квасоля, яка дає відчуття ситості, а копченості для супу надають йому незабутнього аромату та смаку. Рецепти такого супу варіюються, але основні інгредієнти – це біла квасоля (краще попередньо замочена), копчені реберця або грудинка, цибуля, морква, картопля, томатна паста та зелень (петрушка, кріп).
Рецепт:
- Квасоля (біла) – 200 г (замочена на ніч).
- Копчені реберця (або грудинка) – 300 г.
- Картопля – 3-4 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний горошком – 5-7 шт.
- Сіль, спеції – за смаком.
- Зелень – для подачі.
Приготування:
- Копчені реберця залити водою і варити до готовності. М'ясо відокремити від кісток.
- У бульйон додати замочену квасолю та варити до напівготовності.
- Додати нарізану цибулю, моркву та картоплю. Варити до готовності картоплі.
- Ввести томатну пасту, лавровий лист, перець і сіль. Варити ще 10-15 хвилин.
- Додати приготовані копченості.
- Перед подачею посипати свіжою зеленню.
Цей суп чудово доповнить хліб з хрусткою скоринкою, а також можна додати в нього сметану або кисломолочний продукт за смаком.
Сирний суп-пюре
Інгредієнти:
- зубчик часнику – 1 шт.
- середня цибулина – 1 шт.
- невелика морква – 1 шт.
- картоплина – 1 шт.
- рослинна олія – 3 ложки столові.
- овочевий чи курячий бульйон – 1 літр.
- сир твердих сортів – 250 г.
- вершки (будь-якої жирності) – 250 мл.
- сіль, мелений перець – за вашим смаком.
- свіжа петрушка – для сервірування.
Процес приготування:
- Подрібнюємо очищений часник, цибулю нарізаємо дуже дрібно, моркву та картоплю перетираємо на тертці.
- У каструлі нагріваємо олію, обсмажуємо часник разом із цибулею до їхньої напівпрозорості. Додаємо натерту моркву, перемішуємо і смажимо протягом 2-3 хвилин. Далі додаємо терту картоплю, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати ще близько хвилини.
- Вливаємо підігрітий бульйон, доводимо до активного кипіння, зменшуємо інтенсивність вогню та варимо овочі до стану м'якості (приблизно 10 хвилин).
- Натираємо твердий сир з хорошими властивостями плавлення.
- За допомогою блендера перетворюємо суп на однорідну кремоподібну масу. Додаємо вершки, натертий сир і акуратно перемішуємо до моменту повного розчинення сиру.
- Приправляємо сіллю та перцем на свій смак. Перед подачею прикрашаємо свіжою, дрібно нарізаною петрушкою..
Борщ з чорносливом
Яка ж українська кухня без українського борщу. Ця страва зігріє навіть у непогоду.
Складники:
- картопля – 4 одиниці;
- свинячі реберечка – 400 г;
- капуста – 1/2 невеликого качана;
- часник – 2 зубчики;
- копчений чорнослив – 80 г;
- «Заправка буряково-томатна» від Торчин – 1 пачка;
- свіжа зелень – за бажанням.
Процес готування
- Для приготування українського борщу з копченим чорносливом потрібно взяти свинячі ребра, добре промити їх під проточною водою, а потім висушити кухонним рушником. У великій пательні підсмажуємо їх до рум’яної скоринки, це додасть бульйону насиченості.
- В каструлю з холодною водою кладемо підсмажені ребра і доводимо до кипіння. Знімаємо накип, робимо менший вогонь і даємо покипіти на слабкому вогні. Паралельно чистимо картоплю, ріжемо її невеликими кубиками і кладемо в каструлю, коли бульйон стане світлим.
- Половинку невеликого качана капусти тонко шинкуємо соломкою і засипаємо в каструлю після того, як картопля стане майже готова.
- Нарізаємо чорнослив тоненькими шматочками та додаємо до борщу. Також на цьому етапі додаємо заправку буряково-томатну Торчин, що зробить борщ більш насиченого кольору. Варимо до готовності.
Борщ з чорносливом зазвичай подають теплим, у глибоких керамічних мисках.
Бограч
Це візитна картка угорської кухні. Ця густа, насичена страва з пікантним акцентом – саме так найчастіше згадують бограч у путівниках для туристів. Єдиного, чітко визначеного рецепту не існує, як і у випадку з борщем: кожна родина і кулінар має свій особливий метод приготування.
Інгредієнти:
- свинина та яловичина – по 300 г;
- картопля – 400 г;
- томатна заправка Торчин з солодким перцем – 1 упаковка;
- вода – 2,5 л;
- часник – 3 зубчики;
- перець чилі – за смаком.
Процес приготування бограчу:
- Почніть з приготування наваристого бульйону. Зазвичай для бограчу використовують різні види м'яса. У нашому варіанті ми поєднуємо свинину та яловичину. За бажанням можна додати копчені реберця, ковбаски або курятину. Отже, зваріть бульйон з м'ясом, порізаним невеликими шматочками.
- Після готовності бульйону, додайте картоплю, нарізану кубиками, і варіть до її повної м'якості.
- Додайте томатну заправку Торчин до картоплі, розмішайте та доведіть страву до кипіння.
- Зробіть бограч більш гострим, додаючи пікантності на свій розсуд. Ми подрібнили часник і перець чилі та додали їх за хвилину до зняття бограчу з плити.
Всі ці ситні супи – це лише основа, яку ви можете адаптувати під свій смак. Експериментуйте з інгрідієнтами, додавайте свої улюблені спеції та прянощі. Головне – готувати з любов’ю, і тоді ваші супи будуть не просто смачними, а й зігріватимуть вас у холодні зимові вечори. Смачного!